Hammondorglar, skogspromenaderoch så några ord om fjärrvärme

Den numera pensionerade musikern och busschauffören Jerzy Szmidt har bott i Norsborg sedan 1992. Både han och hans hustru trivs bra med närheten till skog och vatten. ”Det är mer frihet här än i lägenheten som vi bodde i tidigare”, säger Jerzy.

Det är alltså över 20 år sedan Jerzy och Elisabeth Szmidt bestämde sig för att lämna lägenheten i Alby och flytta till villan i Norsborg. Det är tydligt att det var ett miljöombyte de längtade efter då, och som de fortfarande är glada över.

”Vi hade drömt om att köpa hus ganska länge, det här passade oss väldigt bra”, säger Jerzy. ”Om man bor i höghus kan det ibland bli lite rörigt, det är mer folk runt omkring. Här har vi nära till skogen där man kan gå promenader och Alby sjö där man kan fiska. Dessutom har vi himla trevliga grannar”, lägger han till.

Både Jerzy och Elisabeth är pensionerade. Elisabeth var tidigare enhetschef på ett boende för handikappade barn. Jerzy pensionerades 1992, alltså samma år som de flyttade in i villan. Han hade då jobbat i flera år som musiker och busschaufför.

”Jag körde flera olika busslinjer, både här ute och inåt stan mot S:t Eriksplan. Förutom det har jag ägnat mig mycket åt musik genom åren. Mellan 1967 och 1978 åkte jag runt i hela landet och spelade dansmusik med mitt band. Vi har spelat på Sheraton Hotel, Grand Hotel och Franska verandan, vi har besökt alla de bästa klubbarna och ställena i Sverige.

"Jag spelade hammondorgel, men jag har också spelat en del trumpet innan det.

Fjärrvärmen fanns redan installerad i huset

Eftersom fjärrvärme redan fanns i huset när Jerzy och Elisabeth flyttade in har de inte haft några andra uppvärmningsformer att jämföra med. Men Jerzy är nöjd med fjärrvärme och den service och support som han får från Södertörns Fjärrvärme.

”Alla är toppenbra, väldigt hjälpsamma och snälla när man ringer och undrar något eller behöver hjälp. Jag har bara gott att säga om de jag pratat med”, säger han och fortsätter, ”Då vår fjärrvärmecentral var så pass gammal var faktiskt en servicetekniker från Södertörns Fjärrvärme här nyligen och bytte ut den. Det gick jättebra. Det som är så bra med fjärrärme är att det är enkelt att ha att göra med, vi behöver egentligen inte göra någonting, det sköter sig självt”, berättar Jerzy.