Lasse och Channa odlar koifiskar i regnbågens alla färger

Besökare hos Koi Huddinge möts av en enastående färgprakt. Här driver Lasse och Channa odling och försäljning av karpfisken koi i alla tänkbara färgkombinationer. Anläggningen värms av fjärrvärme från Södertörns Fjärrvärme.

Källaren hemma hos Lasse och Channa är fylld av tankar, rörkopplingar och koifoder. Paret har odlat de vackra och dyrbara fiskarna i över 30 år. I Japan är koi en storindustri, där fiskarna utgör ett självklart inslag i många offentliga dammar.

I Sverige förknippar vi kanske främst karpar med kinarestaurangernas dammar och akvarier. Men i dag är Koi Huddinges kunder främst företag och privatpersoner som ställer mycket höga krav på fiskarnas kvalitet och utseende.

”I början sålde vi till kinarestauranger. Vi lärde upp många av dem hur man odlar så nu sköter de sina koi själva”, säger Lasse.

Fiskarna börjar sitt liv som yngel i inomhustankar i Lasses och Channas källare. Här finns varje år upp till 6 000 fiskar. När ynglen blir större flyttas de till dammen i trädgården, där de växer sig stora.

Eftersom fiskarna är känsliga för vattentemperaturen är dammen täckt av en presenning under vintern. Det tempererade vattnet måste också omsättas ofta för att skapa de rätta livsbetingelserna. Det drar mycket energi.

I över 20 år värmdes vattnet i dammar och tankar med hjälp av husets oljepanna. Med stigande oljepriser blev det till slut ohållbart och paret bestämde sig då för att byta till fjärrvärme.

”Vi började titta på fjärrvärme redan för 20 år sedan. Men då saknades kapaciteten som vi behövde. 2007 fick vi ett förslag från Södertörns Fjärrvärme som vi nappade på”, säger Lasse.

Södertörns Fjärrvärme svarade för installationen av hela systemet. Vattenledningar drogs in i det tidigare pannrummet och oljepannan ersattes av en utrymmessnål fjärrvärmecentral. Genom att ta bort den gamla oljetanken kunde ytterligare golvyta frigöras.

”Vår utrustning tar mycket plats. Eftersom vi också säljer foder och annan utrustning så var det tacksamt att få mer utrymme i källaren”, fortsätter Lasse.

”Fjärrvärmen fungerar perfekt för oss. Utan den hade vi aldrig kunnat driva vår verksamhet så framgångsrikt som vi gör och kunna erbjuda koiälskare landet runt de allra finaste exemplaren”, avslutar Lasse.